9 Mayıs “Dünya Çölyak Günü” Kapsamında Keşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Çalışanlarına Yönelik Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi.
10 Mayıs 2018

Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen gluten isimli proteine karşı duyarlılık sonucu gelişir. Genetik yatkınlık, özgül çevresel faktörlerle temas ve immünolojik mekanizmalar sonucu otoimmün bir enteropati gelişir. Hastalık temel olarak proksimal ince bağırsağı etkiler ancak farklı organ/sistem etkilenmeleri de söz konusudur. Hastalık diyete tahılların eklenmesinden sonra herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir.

Çölyak hastalığı, her yaşta teşhis edilebilmekle birlikte teşhisi zor olan bir hastalıktır. Belirtiler çoğunlukla ilişkili bir başka hastalığı da düşündürmektedir. Erken osteoporoz, kansızlık, teşhis edilmemiş laktoz alerjisi gibi hastalıklarla benzer belirtiler gösterdiğinden karıştırılabilir. Hastalığın  insan sağlığı üzerinde önem taşıyan bir çok değişimlere neden olmasından dolayı doğru teşhisi önemlidir.

Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir.

9 Mayıs “Dünya Çölyak Günü” ülkemizde ve dünyada değişik etkinlikler ve farkındalık çalışmaları ile kutlanmaktadır.

Bu kapsamda, 09 Mayıs 2018 çarşamba günü saat 16:00 da Keşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışanlarına “Çölyak Hastalığı” konusunda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmiştir.

Toplantı, Keşan İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Diyetisyen Nur ÇULLU tarından yapılan sunumla tamamlanmıştır.

  • IBBJ4524.jpg
  • NPNI1390.jpg
  • QIXE4723.jpg