1-7 Ekim Emzirme Haftası
02 Ekim 2018

Anne sütünün teşviki ve emzirmenin özendirilmesi konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 1-7 Ekim tarihleri “Emzirme Haftası” olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde, "Bebek Ölümleri"ni azaltmak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından 1991 yılından bu yana temel amacı emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesi olan "Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı" yürütülmektedir. Program kapsamında; Keşan ilçemizde eğitilmiş sağlık personeli ile gebeliklerinden itibaren anne adaylarını anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelere bebeklerini emzirmeleri konusunda yardımcı olan 2 hastanemiz "Bebek Dostu Hastane", 24 birimimiz "Bebek Dostu Aile Hekimliği Birimi" ünvanı almıştır. Ayrıca kurumumuzdaki GEBE EĞİTİM SINIFI’mızda  emzirme, yenidoğan bakımı gibi birçok konuda anne adaylarına ÜCRETSİZ eğitimler verilmektedir. Eğitimlerimize katılmak isteyen anne adayları kurumumuza başvurabilirler.

Bir bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için ideal beslenme yöntemi emzirmedir. Büyüme ve gelişmenin çok hızlı olduğu yaşamın bu ilk birkaç yılında emzirmenin sürdürülmesi, çocuğun sadece o andaki değil daha sonraki yıllarda da fiziksel ve ruhsal sağlığını olumlu etkilemektedir.

Başarılı emzirme, annenin bebeğini emzireceğini düşünmesi ve bunu başaracağına inanmasıyla başlar. Hayatın ilk günlerinde ve ilk yıllarında bebeğin bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiştir. Bu nedenle bebeğin, annesi tarafından korunması gerekmektedir. Anne bu koruma görevini, bebeğini emzirmekle sağlar.

BAŞARILI EMZİRME İLE İLGİLİ ÖNERİLER

• Her gebe kadının vücudunda, bebeğini emzirebilmesi için hamileliğin ilk aylarından itibaren gerekli değişimler olmaktadır. Bu yüzden her anne emzirme yeteneğine sahiptir. Önemli olan bu yeteneğini uygun şekilde kullanabilmektir.
• Gebeliğin ilk haftalarından itibaren meme doksunun gelişimi ile meme dokularında süt birikimi başlamaktadır. Doğumdan hemen sonra, bebeğin meme ucunu ağzına almasından sonraki yarım saat içinde uyarılan beyin, meme dokusundan sütün dışarı akışına adeta izin verir.
• Sütün bol ve uzun süreli gelebilmesi için bebek her istedikçe ve de sık sık emzirilmelidir.
• Emzirmede her iki göğüs birden kullanılmalıdır. Daima bir önceki emzirmede kullanılan son göğüsten başlanmalıdır.
• Emzirmede en rahat pozisyon seçilmeli ve bebeğin başı ve gövdesi tam olarak anneye dönük olmalıdır.
• Emzirme meme başından değil, meme başı çevresindeki koyu renkli kısmı kaplayacak şekilde yaptırılmalıdır.

• Göğüs temizliğinde sık sık sabun kullanılmasından kaçınılmalıdır.

ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ
• Anne sütü hastalıklardan koruyucudur. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal ve solunum sistemi hastalıkları çok daha az görülür. Annenin ilk  sütü olan "Ağız Sütü"nün (Kolostrum) bebeğe verilmesi çok önemlidir. Çünkü ağız sütü adeta bebeğin "ilk aşısı" gibidir.
Yalnızca anne sütü ile beslenen bebeklerde ek besinlere en erken 6. ayda başlanmalıdır. Gereksiz yere başlanan ek gıdalar sonucunda bebekler kısa sürede anne sütünü bırakabilirler.
• Anne sütü temizdir ve en uygun sıcaklıktadır.
• Anne sütünü vermek için para harcamaya gerek yoktur, en ekonomik gıdadır.
• Bebek acıktığında anne sütünü hemen verme imkanı olduğundan bebeğin mama beklerkenki gibi ağlaması söz konusu değildir.
• Anne sütü ile beslenen bebeklerde alerjik hastalıklar çok daha az görülür.
• Emzirme sırasında anne ile bebek arasında aynı zamanda bir duygusal bağ oluşur ve bu güven bağının, bebeklerin çocukluk dönemlerini dahi olumlu yönde etkilediği saptanmıştır. Hatta bu güven ve sevgi bağı bebeklerin beyin gelişimlerini de oldukça olumlu yönde etkiler.
• Bebeklerini emziren kadınlarda ileri yaşlarda göğüs kanseri görülme riski azaldığı tespit edilmiştir.
• Bebek mamaları anne sütünün yerini tutamaz; çünkü anne sütünün aksine içeriklerinde "antikor" adı verilen bir takım hastalıktan koruyucu maddeler içermezler.

• Anne sütü, bebeklerin normal büyümesini ve gelişimini sağlayacak en ideal yapıdadır. Hiçbir yiyecek veya içecek anne sütünün yerini tutmaz.

UNUTMAYIN BEBEĞİNİZE VERECEĞİNİZ İLK VE EN DEĞERLİ HEDİYE ANNE SÜTÜDÜR.

TÜM BEBEKLERİMİZE SAĞLIKLI  BİR YAŞAM DİLERİZ…