Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde
buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen gluten isimli
proteine karşı duyarlılık sonucu gelişir. Genetik yatkınlık, özgül çevresel
faktörlerle temas ve immünolojik mekanizmalar sonucu otoimmün bir enteropati
gelişir. Hastalık temel olarak proksimal ince bağırsağı etkiler ancak farklı
organ/sistem etkilenmeleri de söz konusudur. Hastalık diyete tahılların
eklenmesinden sonra herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir.
Çölyak hastalığı, her yaşta teşhis edilebilmekle
birlikte teşhisi zor olan bir hastalıktır. Belirtiler çoğunlukla ilişkili bir
başka hastalığı da düşündürmektedir. Erken osteoporoz, kansızlık, teşhis
edilmemiş laktoz alerjisi gibi hastalıklarla benzer belirtiler gösterdiğinden
karıştırılabilir. Hastalığın insan
sağlığı üzerinde önem taşıyan bir çok değişimlere neden olmasından dolayı doğru
teşhisi önemlidir.
Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday,
arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir.
9 Mayıs “Dünya Çölyak Günü” ülkemizde ve dünyada
değişik etkinlikler ve farkındalık çalışmaları ile kutlanmaktadır.
Bu kapsamda, 09 Mayıs 2018 çarşamba günü saat 16:00
da Keşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışanlarına “Çölyak Hastalığı”
konusunda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmiştir.
Toplantı, Keşan İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli
Diyetisyen Nur ÇULLU tarından yapılan sunumla tamamlanmıştır.